Wędliny tradycyjne – jak powstają?
3 min readWędliny są lubianą przekąską podawaną na zimno. Są również dodatkiem do kanapek, czy sałatek. Można je kupić w każdym supermarkecie oraz sklepach wędliniarskich. Wybór jest naprawdę duży, każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak wiedzieć, że większość wędlin pochodzi z masowych zakładów przemysłowych, co sprawia, że jest w nich więcej dodatków chemicznych niż samego mięsa.
Tradycyjne wędliny – tajemnice ich powstawania
Kluczowym elementem podczas wyrobu wędlin jak nie trudno się domyślić, jest odpowiednio dobrane, wysokiej jakości mięso. Własnie dlatego lokalni wędliniarze często zaopatrują się w małych hodowlach. Dzięki temu mają pewność, że zwierzęta nie były faszerowane antybiotykami i sztucznymi, chemicznymi produktami, by przyspieszyć czas ich wzrostu. Drugim, również bardzo istotnym elementem jest dobór odpowiednich przypraw oraz ziół.
To one nadają gotowym wędlinom charakterystycznego smaku i aromatu. Ważną kwestią jest także wybór drewna, którego używa się podczas procesu wędzenia. Ogromną rolę odgrywa tu jednak sam proces wyrabiania wędlin. Na czym on polega? Pierwszym etapem jest rozbiór i klasyfikacja mięsa. Ten proces zapewnia, że ostateczny produkt będzie charakteryzował się wysoką jakością. Kiedy mięso jest już poporcjowane, należy przystąpić do procesu solenia i peklowania, które konserwują mięso. Można tu skorzystać z metody na mokro, jak i na sucho.
Następnie przychodzi czas na krojenie na mniejsze kawałki, rozdrabnianie oraz mielenie, w zależności od tego, jaki rodzaj wędliny planujemy przygotować. W tym czasie przygotowuje się także mieszanki przypraw, które nadadzą gotowym produktom charakterystycznego smaku i aromatu. W przypadku produkcji kiełbas jest to także czas na moczenie jelit, by zdążyły odpowiednio zmięknąć. Następnie można przejść do kutrowania – czyli mechanicznego rozdrabniania mięsa przy użyciu wody. Jest to ważny etap, ponieważ pozwala nadać wędlinie odpowiednią konsystencję. Po kutrowaniu do mięsa dodaje się przyprawy, zioła i inne dodatki, dokładnie wszystko mieszając. Kiedy wszystko jest już gotowe, można zacząć nadawanie odpowiedniego kształtu. W tym celu mięso ląduje w odpowiednich osłonkach, czy jelitach. Następnie wyroby są osuszane i odstawiane na pewien czas, by dojrzały. Okres zależy od rodzaju wędliny. To już prawie koniec długotrwałego procesu powstania tradycyjnych wędlin. Teraz wystarczy uwędzić je dymem z odpowiedniego drewna, ugotować lub sparzyć. Po osuszeniu i wystudzeniu produkty są gotowe, by trafić do sklepów.
Jak widać wędliny tradycyjne powstają w wieloetapowym procesie i trzeba poświęć wiele uwagi, by klient był w pełni zadowolony. Dlatego własnie warto je wybierać, mimo tego, że ich cena jest zazwyczaj nieco wyższa. W końcu mamy pewność tego, że nie karmimy swojego organizmu kolejną dawką chemicznych substancji.