Pożywne i smaczne pieczywo pełnoziarniste
2 min readWiele osób myśli, że chleb jest niezdrowy i tuczący, jednak nie jest to do końca prawda.
Chleb przyczynia się do przyrostu masy ciała tylko w przypadku spożycia w dużych ilościach i jako element niezrównoważonej diety. Należy również zauważyć, że wszystkie rodzaje chleba mają na ogół taką samą ilość kalorii. Chleb będzie nieco bardziej tuczący, jeśli będzie zawierał nasiona, sezam i suszone owoce. W zbilansowanej diecie węglowodany powinny wynosić około 50 procent. O ile węglowodany nie pochodzą wyłącznie ze spożycia chleba, te dwie czy trzy kromki pieczywa dobrej jakości wypiekanego na zakwasie i z mąki pełnoziarnistej lub razowej spożywane każdego dnia bez problemu można włączyć do naszej codziennej diety. Osoby, które spożywają duże ilości kalorii, takie jak sportowcy i dzieci, mogą spożywać jeszcze więcej chleba. Odpowiednia ilość wysokiej jakości chleba pomaga nam również w spożywaniu błonnika, który pomaga lepiej trawić pokarmy.
Chleb z mąki z pełnego przemiału zawiera również żelazo, witaminę E oraz witaminy z grupy B niezbędne do zachowania zdrowia.
Wśród konsumentów dużą popularnością cieszy się również chleb mieszany. Za chleb mieszany uważa się nie tylko ten zawierający różne rodzaje ziaren, ale także chleb, który łączy w sobie różne rodzaje mąki, przykładowo pszenną i żytnią, czy z jęczmienia i kukurydzy. Jednocześnie obecność wielu nasion, poza pozostałymi korzyściami, nadaje chlebowi bogatą teksturę i ciekawy smak. Tak więc, łącząc zalety każdego rodzaju chleba, chleb mieszany pozwala w pełni wykorzystać bardzo ważną zasadę zdrowej diety, a mianowicie różnorodność. Do chleba często dodawane jest siemię lniane, które pomaga przy problemach z trawieniem i działa łagodząco na stany zapalne przewodu pokarmowego. Zatem jedzenie chleba zawierającego siemię lniane i innych pokarmów z nasionami lnu może przynieść dodatkowe korzyści poza smakiem, takie jak poprawa zdrowia układu pokarmowego. Aby poznać najlepsze piekarnie kliknij w Link. Jeśli chcesz się odżywiać zdrowo, pamiętaj, aby szukać pieczywa wykonanego z minimalnej ilości składników, takich jak mąka pełnoziarnista, razowa, zakwas lub drożdże, woda, sól i nasiona chia czy lnu oraz pestki słonecznika czy dyni.