Ozdoby do ciast i tortów
2 min readCiasta, torty i inne wyroby cukiernicze to nieodłączny element wielu przyjęć.
Muszą charakteryzować się one przede wszystkim znakomitym smakiem, na co składa się odpowiedni dobór składników i zastosowanie odpowiednich technik wyrobu i pieczenia ciast. Jednak smak to nie wszystko, liczy się również wygląd, dlatego też tak bardzo ważne są dekoracje cukiernicze. Sprawią one, że tort, czy ciasto będzie atrakcyjnie również wizualnie i już sam widok będzie sprawiał, że ciasto będzie chciało się zjeść. Dekoracje cukiernicze mogą nie tylko ozdabiać tort, ale też nawiązywać do okazji na jaką wyrób został wykonany, czyli na przykład do ślubu, urodzin, czy jakiegoś jubileuszu. Istnieje też możliwość wyboru i zamówienia odpowiednich dekoracji. Dekoracje cukiernicze mogą być wykonywane z różnego rodzaju składników, takich jak chociażby masy kremowe, śmietankowe, czy marcepan. Profesjonalny cukiernik z pewnością poradzi sobie z doborem odpowiednich składników na sam tort, jak i na dekoracje, a także z ich wykonaniem. Nie trzeba wiele żeby zrobić podstawowy krem do dekoracji tortu: masło, cukier puder, ekstrakt smakowy i kilka kropli mleka. Krem maślany jest jednym z najpopularniejszych dodatków do ciasta, ponieważ można go wytwarzać w różnych smakach, w różnych kolorach i można go również prezentować na różne sposoby, od zawijasów, różyczek po gładkie szpachelki.
Możesz również zmienić swój krem w masę, zamieniając zamiast tego masło na serek śmietankowy. Przy odrobinie wprawy możesz zrobić dość imponujące kształty z kremu, aby udekorować ciasto. Idealnie nadają się do ozdabiania tortu na specjalne okazje. Tort można też obłożyć masą cukrową, zmieniać jej kolor za pomocą barwników spożywczych oraz wycinać z niej dowolne dekoracyjne kształty. Na stronie https://www.tortoweozdoby.pl/52-oplatki-na-tort-z-wafla znajdziesz wiele propozycji dekoracji na torty i ciasta, które z pewnością przypadną ci do gustu. Używaj szablonów do tworzenia kształtów ozdobionych jadalnym brokatem, dekoruj babeczki cukrowymi perełkami lub posypką.