Jaki są alternatywy dla chleba dla osób na diecie bezglutenowej
4 min readDla wielu ludzi chleb pszenny jest podstawowym pożywieniem jedzonym każdego dnia, i nie wyobrażają sobie bez niego śniadania czy kolacji.
Jednak większość sprzedawanego dziś chleba jest wytwarzana z rafinowanej pszenicy, która została pozbawiona większości błonnika i cennych składników odżywczych. Może również powodować duży wzrost poziomu cukru we krwi i prowadzić do nieświadomego zwiększonego spożycia kalorii. Jest też wiele osób, którzy nie tolerują glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy i innych zbożach. Obejmuje to osoby z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Pszenica jest również bogata w krótko łańcuchowe węglowodany, które powodują u wielu ludzi problemy z trawieniem i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Chociaż wiele osób nadal może jeść chleb pszenny czy żytni bez problemów, dla innych najlepszym rozwiązaniem jest unikanie pieczywa i innych produktów spożywczych zawierających gluten. Chociaż chleb pszenny stanowi dużą część diety wielu ludzi, można go łatwo zastąpić zdrowszymi i bardziej pożywnymi zamiennikami. Na szczęście coraz częściej dostępne są w sprzedaży wygodne i zdrowe alternatywy dla chleba. Tortille kukurydziane są bezglutenowe, ale bogate w błonnik, co czyni je doskonałą propozycją dla osób wrażliwych na gluten. Można również całkowicie zrezygnować z pieczywa, a kanapki zawijać w liście sałaty lodowej czy masłowej. Możesz liście wypełnić różnymi dodatkami, takimi jak mięso lub warzywa. Wrapy z sałaty są wyjątkowo świeże i znacznie mniej kaloryczne niż zawijane kanapki na bazie chleba. Bardzo popularne jest również robienie chleba lub spodu do pizzy z mieszanki kalafiora i sera. Aby to zrobić, całą główkę kalafiora należy zetrzeć i ugotować. Kalafior jest następnie mieszany z jajkiem, serem żółtym i przyprawami, a następnie spłaszczany i pieczony. Ugotowane plastry batatów stanowią doskonały i smaczny zamiennik bułek, zwłaszcza do burgerów. Słodkie ziemniaki można również stosować w różnych przepisach na bezzbożowe pieczywo.
Inne warzywa, takie jak bakłażany, papryka, ogórki czy grzyby, również są świetnymi substytutami chleba.
Są szczególnie smaczne z dodatkami takimi jak mięso, ser i inne warzywa. Jeśli jednak nie możesz zrezygnować z pieczywa, możesz spróbować upiec pieczywo bezglutenowe lub o niskim indeksie glikemicznym samodzielnie w domu, lub kupować chleb bezglutenowy w piekarni czy sklepach spożywczych. Chleb żytni wytwarzany jest z żyta, zboża pokrewnego pszenicy. Jest ciemniejszy i bardziej gęsty niż zwykły chleb pszenny, a także znacznie bogatszy w błonnik. Chleb żytni powoduje mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi niż chleb pszenny dlatego bardziej nadaje się dla osób z cukrzycą. Ma jednak również mocniejszy, bardziej niepowtarzalny smak. Niektóre chleby żytnie są wytwarzane z mieszanki żyta i pszenicy, dzięki czemu są nieco lżejsze i mają łagodniejszy smak. Należy pamiętać, że chleb żytni zawiera trochę glutenu, więc nie jest dobrym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej. Chleb na zakwasie jest wytwarzany ze sfermentowanych ziaren. Proces fermentacji w ziarnach zwiększa ich strawność i przyswajalność. To sprawia, że chleb na zakwasie jest bardziej pożywny niż zwykłe pieczywo. Jednak takie pieczywo smakuje trochę bardziej kwaśno niż zwykły chleb, ponieważ zawiera kwas mlekowy. Należy pamiętać, że chleb na zakwasie robiony z ziaren zawierających gluten nadal zawiera gluten. Przy odpowiednich zasobach zmiana sposobu odżywiania nie powinna być trudna, chociaż na początku może być bardziej czasochłonna. Wiele różnych rodzajów pieczywa bezglutenowego i o niskim indeksie glikemicznym oferuje piekarnia bezglutenowa Gdańsk. Takie pieczywo mogą bezpiecznie spożywać osoby z celiakią czy cukrzycą bez obaw o pogorszenie swojego stanu zdrowia. Znajdź odpowiednie alternatywy, które będą ci spakowały i pasują do twojego stylu życia. Nie bój się też wydawać trochę więcej lub kupować mniejszych ilości pieczywa naraz, ponieważ twoje zdrowie i dobre samopoczucie są warte inwestycji w dobrej jakości pożywienie, które jesz każdego dnia.