Pizza domowa, mrożona czy z pizzerii?
4 min readWybór pomiędzy pizzą domową, mrożoną lub tą z pizzerii często spędza nam sen z powiek i staje się tematem wielu dyskusji. Czy rzeczywiście istnieje jakaś istotna różnica pomiędzy tymi plackami? Wszystko zależy od tego jakim czasem dysponujemy, jak rozwinięte są nasze umiejętności kulinarne i jaką kwotę możemy przeznaczyć na zakup pizzy. Zanim podejmiemy odpowiednią decyzją warto uzmysłowić sobie kilka istotnych spraw. Z całą pewnością w wyborze pomocny będzie znany test: spośród trzech przymiotników („tanio”, „szybko” i „dobrze”) możesz wziąć jedynie dwa. Na które się zdecydujesz?
Pizza domowa
Bez wątpienia wyrób pizzy domowej daje nam kontrolę nad całym procesem wypiekania ciasta. Możemy tez dowolnie kształtować liczbę składników oraz łączyć je wedle woli. Eksperymenty nad gotowymi przepisami to czysta przyjemność. Jeśli dysponujemy dostępem do Internetu możemy wybierać z licznych przepisów czy porad. Będziemy mieli też dostęp do dawnych książek kucharskich, z których dowiemy się jak przygotowano pizzę w PRL-u. Ci, którzy znają język włoski będą mogli skorzystać też z tradycyjnych przepisów, z których część pochodzi jeszcze z XIX wieku. Wypiek pizzy domowej to prawdziwa przygoda!
Żeby nie było jednak tak doskonale, trzeba zaznaczyć, że własnoręcznie przygotowywanie placka ma też swoje wady. Wbrew popularnych opiniom nie jest to banalny przepis, tak więc aby dojść do perfekcji, trzeba będzie kilka razy ponieść porażkę. Istotną sprawą są też składniki, których użyjemy. Jakość pomidorów, pieczarek czy szynki nie jest łatwa do skontrolowania. Pewną przeszkodą jest również czas wykonania – jeśli odwiedzili nas znajomi z niezapowiedzianą wizytą, to na przygotowanie własnej pizzy nie będziemy mieć czasu. Jednak największy problem to kwestia pieca. Włoska pizza to przede wszystkim bardzo wysoka temperatura, do której placek trafia na kilka minut. Niestety, mając do dyspozycji jedynie domowy piekarnik można tylko pomarzyć o takich efektach, jakie bez problemu uzyskamy w każdej pizzerii, dysponującej profesjonalnym piecem.
Pizza mrożona
Pizza mrożona jest z pewnością tania, a jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu. Dodatkowo mamy w tym przypadku dość duży wybór – na rynku działa kilku producentów, którzy prześcigają w wymyślnych kompozycjach. Na tym jednak plusy pizzy mrożonej się kończą. Nie da się ukryć, że głęboko zmrożony produkt wymaga odpowiedniego przechowywania, a kupujący nigdy nie będzie pewny czy sklepowe zamrażarki nie miały przypadkiem przerwy w działaniu. Niskie temperatury nie mają też dobrego wpływu na ciasto, które po rozmrożeniu często nasiąka wodą i zamiast chrupiącego staje się rozlazłe i miękkie. Dużo do życzenia pozostawia również jakość składników, które tracą podstawowe wartości odżywcze. Pizzę mrożoną najlepiej wybierać tylko w ostateczności, kiedy pod ręką nie ma żadnej pizzerii, a nam brakuje czasu na wypiek pizzy domowej.
A może pizzeria?
Placek z pizzerii to prawdopodobnie optymalny wybór jeśli nie możemy zdecydować się pomiędzy tymi trzema rodzajami pizzy. Zanim jednak udamy się do lokalu, bądź sięgniemy po telefon, warto sprawdzić w Sieci jakie opinie posiada dana restauracja – często jest to sposób na to, aby dowiedzieć się czy pizzeria Wrocław sprosta naszym oczekiwaniom. Dobrze jest też odwiedzić kilka lokali w okolicy. Nie należy sugerować się jedynie niską ceną, często okazuje się, że idzie ona w parze z równie niską jakością. Pizza w lokalu to również możliwość sięgnięcia po mniej znane rodzaje pizzy, wykonywane z trudniej dostępnych składników. Wiele restauracji zatrudnia również włoskich kucharzy, którzy przywiązują dużą wagę do tradycyjnego wyboru tego słynnego placka.
Ilu ludzi, tyle smaków! To prawda i zadając pytanie: „domowa, mrożona czy z pizzerii?”, z pewnością uzyskamy różne odpowiedzi. Pamiętajmy jednak, że praktyka czyni mistrza. Resumując, jeśli do końca nie jesteśmy pewni swoich kulinarnych umiejętności, to najlepiej zdecydować się na placek z pizzerii. Za rozsądną cenę otrzymamy pyszną pizzę z rozmaitymi dodatkami.